DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το 40% του εργατικού δυναμικού έχει εγκαταλείψει την Αλβανία, λόγω μισθών

Το 40% του εργατικού δυναμικού έχει εγκαταλείψει την Αλβανία, λόγω μισθών

Περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού στην Αλβανία έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτός προέρχεται από την έκθεση του 2024 του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η έκθεση εκτιμά ότι μεγάλο μέρος του αλβανικού εργατικού δυναμικού εργάζεται σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι αυτή η μαζική μετακίνηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να χάνουν εργαζομένους, όχι μόνο σε τομείς χαμηλής ειδίκευσης, αλλά και σε αυτούς με υψηλότερα προφίλ.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν αυτή τη μετανάστευση είναι: τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, οι μισθολογικές διαφορές με άλλες χώρες, η διαφθορά και η έλλειψη αξιοκρατίας.

Η έκθεση δείχνει ότι η Αλβανία και η Μολδαβία είναι οι δύο χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την αποχώρηση του εργατικού δυναμικού. Χιλιάδες νέοι Αλβανοί αναγκάστηκαν να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια στη Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εργασίας.

Αυτό το φαινόμενο είναι έντονο σε πολλούς τομείς στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της γεωργίας και των υπηρεσιών, όπου η έλλειψη εργαζομένων έχει δημιουργήσει δυσκολίες στις τοπικές επιχειρήσεις.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

06 Μάι 2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι φιλοξένησε την Τρίτη δεξίωση για τον εορτασμό της 205ης ε...
27 Απριλίου 2026
Με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, δεκάδων συλλόγων, κοινοτήτων, σχολείων και οργανώσεων από τη Νέα ...
27 Απριλίου 2026
Σε «κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής ανάτασης» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προ...
14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
27 Απριλίου 2026
Από τις αντιφατικές δηλώσεις για την ΑΟΖ μέχρι τους συμβολισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσία του ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...