DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Πέντε χρόνια από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Πέντε χρόνια από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Συμπληρώθηκαν σήμερα πέντε χρόνια από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η χώρα εντάχθηκε στη Συμμαχία στις 27 Μαρτίου του 2020 και έγινε τότε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη εκείνη κατέστη δυνατή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών διευθετήθηκε το ζήτημα της ονομασίας και η χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Η επίλυση της διαφοράς της χώρας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας αποτελούσε όρο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στη Συμμαχία.

Η πρώην υπουργός 'Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα στα τέλη του περασμένου έτους διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι είχε σήμερα συνάντηση με τους πρέσβεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Τίμτσο Μουτσούνσκι, η επέτειος αυτή των πέντε χρόνων φέρνει αισιοδοξία στη Βόρεια Μακεδονία, εμβαθύνει τη συνεργασία και μετατρέπει την περιοχή σε συνώνυμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας.

«Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να συμβάλουμε στην οικοδόμηση πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την περιοχή και την Ευρώπη, όπου φυσικά ανήκουμε. Μαζί με εσάς, τους συμμάχους μας, χτίζουμε από κοινού το μέλλον μας και μαζί αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, οι οποίες έχουν επίσης παγκόσμιες επιπτώσεις» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
23 Μαρτίου 2025
Ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ τίμησε με περηφάνια την Επέτειο του 1821 με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μακά...
09 Απριλίου 2025
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου της Αλβανίας, μέλος του οποίου είναι η Ορθόδο...
17 Φεβρουαρίου 2025
Του Αντώνη Μπέζα (*) Σε εφαρμογή του ν. 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκ...
02 Φεβρουαρίου 2025
 Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας μεγάλος Ιεράρχης! Του Αντώνη Μπέζα...
29 Ιανουαρίου 2025
Μαρτυρίες για γεγονότα-σταθμούς, στην ανηφορική πορεία του μακαριστού Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, Αναστά...