DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η παραδοσιακή φορεσιά της Δερόπολης στο περιοδικό VOGUE

Messenger_creation_e4eb13e2-09cc-435b-a5ec-28f3b029350_20240820-121252_1

Ο Μιχάλης Παππάς είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους της νέας γενιάς, με έμφαση στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς, με δημοσιεύσεις σε σημαντικά μέσα όπως οι New York Times, The Guardian, και το National Geographic. Αναγνωρίστηκε ως "Spotlight Photographer" από τη Vogue για το MITOS Project το 2022-2023, το οποίο εξελίχθηκε από μια προσωπική του πρωτοβουλία το 2019 σε ένα σημαντικό εθνογραφικό έργο. Μέσω αυτού του έργου, καταφέρνει να συνδυάσει την παραδοσιακή αισθητική με τη σύγχρονη φωτογραφική τέχνη, προσδίδοντας νέα ζωή σε παραδοσιακά μοτίβα και κάνοντάς τα προσβάσιμα για το σύγχρονο κοινό.


Νυφική φορεσιά Άνω Δερόπολης Γεωργουτσάτες /Αρετή-Ελένη Φράγκου / Copyright © Michael Pappas

Πρόσφατα, ο Μ. Παππάς διοργάνωσε μια ξεχωριστή φωτογράφιση αφιερωμένη στη νυφική φορεσιά της Δερόπολης, μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής της Ηπείρου και του Ελληνισμού της Αλβανίας. Αυτή η φωτογράφιση έλαβε χώρα στα χωριά Δερβιτσάνη και Γεωργουτσάτες, γνωστά για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.

Νυφική φορεσιά Κάτω Δερόπολης Δερβιτσάνη /Ηλέκτρα Ξέρα /Copyright © Michael Pappas

Η Δερόπολη, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για αυτήν την αποτύπωση. Μέσα από τον φακό του Μ. Παππά, η νυφική φορεσιά μετατρέπεται σε ζωντανό μάρτυρα της παράδοσης, η οποία συνεχίζει να επιβιώνει και να ανανεώνεται στον σύγχρονο κόσμο. Αυτή η φωτογράφιση δεν αποτέλεσε μόνο μια καλλιτεχνική έκφραση, αλλά και έναν φόρο τιμής στις ελληνικές κοινότητες πέρα από τα σύνορα, που διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική τους ταυτότητα. Μέσα από κάθε φωτογραφία του MITOS Project, ο Μιχάλης Παππάς συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διατηρώντας ζωντανό το νήμα της παράδοσης και της ταυτότητάς μας.




Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
16 Ιουνίου 2025
Το Σύνταγμα του 1975 συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια εφαρμογής και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τη συζήτησ...
02 Ιουνίου 2025
Στις 1 Ιουνίου του 2025 εορτάστηκε η 11η επέτειος των εγκαινίων, προεξάρχοντος στη θεία λειτουργία τ...
30 Μάι 2025
Στους Ορθόδοξες ναούς της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά. Μάλιστα στο χωριό Κακ...
22 Μάι 2025
Σ' ολόκληρη την Αλβανία υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, οι οποίο...