ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σερβία: Ο πρόεδρος Βούτσιτς αποφάσισε να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

25661043-910x521

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου) στα Τίρανα.

«Η μετάβαση μου στα Τίρανα ίσως φέρει κάποιο όφελος για την Σερβία ίσως και όχι, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η απουσία μου από την Σύνοδο θα προκαλούσε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα» ανέφερε ο Βούτσιτς ανακοινώνοντας την αλλαγή στη στάση του. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας την 1η Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στα Τίρανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ήπια αντίδραση της ΕΕ στην υπουργοποίηση, στο Κόσοβο, Σέρβου πολιτικού ο οποίος – όπως υποστηρίζει το Βελιγράδι – δεν έχει την εμπιστοσύνη του σερβικού πληθυσμού. Ο Βούτσιτς αποφάσισε να συμμετάσχει τελικά στην Σύνοδο των Τιράνων μετά από την συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το Κόσοβο, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στην Σύνοδο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του σερβικού λαού και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελέσει η τοποθέτηση του "παραφωνία" από την επικρατούσα αντίληψη. «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το θέμα στην Σύνοδο θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, οι 20 ομιλητές θα αναφερθούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το ζήτημα του Κοσόβου με ανεπαρκή τρόπο, θα είναι καλό να ακούσουν τουλάχιστον μία απάντηση», ανέφερε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε επίσης ότι στα Τίρανα έχει την υποχρέωση να εκφράσει της ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια των 165 εκατομμύριων ευρώ που προσφέρει η ΕΕ στην Σερβία ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Ανέφερε δε ότι μία σημαντική συμφωνία για τους πολίτες των Δυτ. Βαλκανίων που θα υπογραφεί στα Τίρανα θα είναι η κατάργηση του τέλους περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...
10 Ιανουαρίου 2026
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν φέτος ως καθρέφτης της πραγματικότητας...