ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ΕΕ ζητά από την Αλβανία επιστροφή 33,5 εκατ. ευρώ για παρατυπίες στο αγροτικό πρόγραμμα IPARD 2

Η ΕΕ ζητά από την Αλβανία επιστροφή 33,5 εκατ. ευρώ  για παρατυπίες στο αγροτικό πρόγραμμα IPARD 2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Αλβανία να επιστρέψει πάνω από 33,5 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος IPARD 2. Το ποσό αυτό θεωρείται ότι έχει δαπανηθεί αντικανονικά κατά την περίοδο 2020–2022. Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης εντόπισε 52 περιπτώσεις κατάχρησης των χρημάτων που παρέχει η ΕΕ μέσω του IPARD.

«Κάθε ποσό που διαπιστώνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί αντικανονικά θα πρέπει να επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η αλβανική κυβέρνηση έχει αναθέσει σε μια εξειδικευμένη εξωτερική εταιρεία τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των επιχορηγήσεων και πληρωμών του IPARD II, καθώς και του νέου εσωτερικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου. Τώρα που οι αρχές έχουν λάβει τις συστάσεις του ελέγχου, αξιολογούν τα αντίστοιχα διορθωτικά μέτρα», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το A2 Television .

Οι περιπτώσεις και το ποσό που εντοπίστηκαν ως δαπανημένα αντικανονικά στην Αλβανία είναι τα υψηλότερα στην περιοχή, ξεπερνώντας ακόμη και την Τουρκία. Στην απάντησή της προς το A2CNN, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την αλβανική κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη μέγιστη σοβαρότητα»: «Δεδομένου ότι πρόκειται για τα χρήματα των φορολογουμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή αναμένει από τις αλβανικές αρχές να χειριστούν το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει τους Αλβανούς αγρότες, τον αγροδιατροφικό τομέα και τις αγροτικές περιοχές στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατευθούν επαρκώς τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μαζί με μέρος των κονδυλίων του IPARD 2, σε αναστολή παραμένουν και αυτά του IPARD 3. Συνολικά είναι 146 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 112 εκατομμύρια αποτελούν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα κονδύλια να λήγουν το 2027, η Αλβανία ενδέχεται να μην ωφεληθεί ούτε κατά ένα λεπτό εάν δεν επιταχύνει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των θεσμών της ΕΕ: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διμερής διαδικασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αλβανικών αρχών, με στόχο τη διασφάλιση της ταχείας θέσπισης των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων από τις αλβανικές αρχές».

Πέρα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα της κατάχρησης των κονδυλίων IPARD της ΕΕ διερευνάται επίσης από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
29 Αυγούστου 2025
Ναοί συντηρούνται στην Αλβανία, τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και από το Ινστιτούτο Πολιτιστική...
25 Αυγούστου 2025
Μετά την οριστική διευθέτηση των συνόρων Ελλάδος - Αλβανίας και παρά το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρ...
05 Αυγούστου 2025
Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τύπος Ηπείρου" αποκαλύπτουν σοβαρές καταγγελίες για παρασκηνιακές ενέρ...
16 Ιουνίου 2025
Το Σύνταγμα του 1975 συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια εφαρμογής και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τη συζήτησ...