ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στην απορρόφηση ξένων επενδύσεων στα Δ. Βαλκάνια

Μολονότι η προσέλκυση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων αυξήθηκε για τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων το 2022, ωστόσο η Αλβανία κατατάχθηκε στην τρίτη θέση μετά το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 το Μαυροβούνιο απορρόφησε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που αποτελούσαν το 14,3% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ενώ ακολούθησε το Κόσοβο με 8,6% του ΑΕΠ. Η Αλβανία, κατέχοντας την τρίτη θέση, προσέλκυσε επενδύσεις ποσοστού 7,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ταυτόχρονα μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2021, που κυμάνθηκαν στο 6,8% αφήνοντας πίσω της τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι εισροές ΑΞΕ για το 2022 κυμάνθηκαν στο 6,4% και το 2,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Οι ΑΞΕ στην Αλβανία έχουν σημειώσει, τα τελευταία χρόνια τιμές ρεκόρ, σε απόλυτα νούμερα, παρόλ' αυτά η αξία τους ως προς το ΑΕΠ είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και απέχει πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ιστορικά καταγραφεί.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα υψηλότερα επίπεδα σε αξία του ΑΕΠ καταγράφηκαν το 2009, όταν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 11,2% του ΑΕΠ, καθώς και το 2013, που αντιπροσώπευαν το 9,8% του ΑΕΠ, και αποτέλεσαν το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών σημειώθηκε, το 2021, όπου οι εισροές ΑΞΕ κυμάνθηκαν μόλις στο 6,8% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από Τράπεζα της Αλβανίας, οι ΑΞΕ για το 2022 έφτασαν σε αξία ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα και μία αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με το 2021.

Το κέρδος από τις επανεπενδύσεις υπολογίζεται σε περισσότερο από το 53% του συνόλου των ΑΞΕ, ενώ οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου, τόσο στα τέλη του 2021 και ολόκληρο το 2022 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση νέων επενδύσεων και την αύξηση του όγκου παραγωγής στη χώρα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
16 Ιουνίου 2025
Το Σύνταγμα του 1975 συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια εφαρμογής και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τη συζήτησ...
02 Ιουνίου 2025
Στις 1 Ιουνίου του 2025 εορτάστηκε η 11η επέτειος των εγκαινίων, προεξάρχοντος στη θεία λειτουργία τ...
30 Μάι 2025
Στους Ορθόδοξες ναούς της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά. Μάλιστα στο χωριό Κακ...
22 Μάι 2025
Σ' ολόκληρη την Αλβανία υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, οι οποίο...