ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανός ΥΠΕΞ: Διαπραγματεύσεις Αθήνας και Τιράνων για τον Δήμο Χιμάρας – Αναμένουμε εξουσιοδότηση του ΠτΔ για τo θέμα της ΑΟΖ

-640-0-3f2fe667d9f492b5c6507519db56db25

Ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Igli Hasani, σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ έκανε έναν απολογισμό της διπλωματίας για το 2023 και απαρίθμησε τους κύριους στόχους για την επόμενη χρονιά. Ερωτήθηκε εάν υπάρχει επίσημη διαπραγμάτευση μεταξύ Τιράνων και Αθήνας σχετικά με τον διάδοχο του Δήμου Χιμάρας.

Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την απομάκρυνση του Γκέργκι Γκόρο ως βήμα προς την επίλυση του αδιεξόδου με την Ελλάδα και ελπίζει ότι όλα τα ζητήματα θα παρακαμφθούν το 2024 και η Αλβανία θα εισέλθει στο νέο έτος με σαφείς ιδέες για να γίνει μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαπραγματεύσεις Αθήνας και Τιράνων για τον Δήμο Χιμάρας

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, υπάρχουν ιδέες, υπάρχει σοβαρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί μια λύση που θα προσφέρει μια νέα δυναμική για το 2024. Συνεχίζουμε όλες τις προσπάθειές μας ώστε η δέσμευση της Αλβανίας στην πορεία προς την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη . Όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει θα πρέπει να υλοποιηθούν από την αρχή, η διοργάνωση της Δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα πρέπει να είναι ένα μέρος που σχετίζεται με όλη αυτή τη συμβολή που έχει δοθεί μέχρι τώρα. Ελπίζουμε ότι στις αρχές του 2024 θα πραγματοποιηθεί η Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη και θα παρακαμφθούν όλα τα θέματα και θα μπούμε στο 2024 με ξεκάθαρες ιδέες για να γίνουμε μελλοντικό μέλος της ΕΕ. Πρέπει να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε αποδεχθεί», εξέφρασε.

Το θέμα της ΑΟΖ βρίσκεται στα χέρια του Αλβανού ΠτΔ

«Η δέσμευση είναι μέγιστη, αλλά και οι θέσεις είναι ξεκάθαρες, η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας της Αλβανίας, χώρα μέλος της ΕΕ και είναι γείτονας με ιδιαίτερες συνεισφορές και πλεονεκτήματα σε σχέση με την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Για αυτό έχουμε πλήρη, μέγιστη δέσμευση, τόσο σε σχέση με την επίσημη Αθήνα όσο και σε σχέση με τις Βρυξέλλες. Για το θέμα της θαλάσσιας συμφωνίας, είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Περιμένω να δω εάν χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες. Γνωρίζω ότι υπήρξε γραπτή επικοινωνία μεταξύ των θεσμών πριν από λίγους μήνες, πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Έχω εκφράσει την ετοιμότητά μου να τον τροφοδοτήσουμε με περισσότερες πληροφορίες ή ιδέες, σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβει για να μας εξουσιοδοτήσει δίνοντάς μας την εντολή να ξεκινήσουμε ξεκάθαρα μια διαπραγμάτευση, η οποία έχει τις υποχρεώσεις που έχει», δήλωσε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε Αλβανία και Ελλάδα δήλωσαν ότι θα επιλύσουν το θαλάσσιο ζήτημα μεταξύ τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...
10 Ιανουαρίου 2026
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν φέτος ως καθρέφτης της πραγματικότητας...