DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία

Αντίστροφα μετράει, όπως φαίνεται, πλέον ο χρόνος για την υπογραφή της σύμβασης για το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά ο οποίος θα ολοκληρώσει την Ιόνια Οδό και θα ενώσει την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου με τη γειτονική Αλβανία.

Μιλώντας στα τέλη Οκτωβρίου στο τοπικό κανάλι ITV, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επισήμανε ότι η υπογραφή της σύμβασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον ανάδοχο για τον νέο οδικό άξονα αποτελεί θέμα ημερών.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, προϋπολογισμού 289.257.632 ευρώ, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 – 2027».

Με δεδομένο ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η παράδοση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά στους οδηγούς θα μπορούσε να γίνει μέσα στην άνοιξη του 2029.

Ο νέος οδικός άξονας θα έχει μήκος περίπου 70 χλμ., διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων και περιλαμβάνει δύο υποτμήματα:

Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι. Έχει αρχή τον ανισόπεδο κόμβο Εγνατίας και πέρας το τέλος του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και συνολικό μήκος 46,40 χιλιόμετρα επί νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται 6 ανισόπεδοι κόμβοι.

Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά. Έχει αρχή το πέρας του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς και συνολικό μήκος 23,11 χιλιόμετρα, όπου προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την ολοκλήρωσή του θα αντιμετωπιστούν προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας των γεωγραφικά απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της ευρύτερης Π.Ε. Ιωαννίνων, όπως:

– Η επιβάρυνση της πόλης των Ιωαννίνων με κυκλοφορία βαρέων οχημάτων καθώς, και από τη διερχόμενη κυκλοφορία που εισέρχεται στον ευρύτερο αστικό ιστό της πόλης.

– Η υποβάθμιση της οδικής ασφάλειας εξαιτίας της μετάπτωσης από έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας και μεγάλου μήκους, όπως είναι η Ιόνια Οδός, σε ένα ημιαστικό οδικό δίκτυο με ισόπεδους κόμβους.

– Η δυσκολία της προσβασιμότητας της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Ιωαννίνων σε σημαντικούς πόλους παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εκπαίδευσης, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και εργασίας, όπως η Βιομηχανική Περιοχή.

Επιπλέον, ο οδικός άξονας θα συνδέει τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας, και θα τονώσει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα μέσω της βελτίωσης της σύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
16 Ιουνίου 2025
Το Σύνταγμα του 1975 συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια εφαρμογής και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τη συζήτησ...
02 Ιουνίου 2025
Στις 1 Ιουνίου του 2025 εορτάστηκε η 11η επέτειος των εγκαινίων, προεξάρχοντος στη θεία λειτουργία τ...
30 Μάι 2025
Στους Ορθόδοξες ναούς της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά. Μάλιστα στο χωριό Κακ...
22 Μάι 2025
Σ' ολόκληρη την Αλβανία υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη, οι οποίο...